headerImage
Суспільний інтерес

Названо відсоток утилізації автомобілів в Україні

Антон Годенко

Українцям вигідніше викинути машину на смітник

В Україні всього декілька відсотків автомобілів, які відпрацювали свій вік, утилізують відповідно до існуючих норм і правил. Про це повідомляє Державна екологічна інспекція з посиланням на слова її голови Андрія Мальованого.

«Потрапляючи на сміттєзвалища, вживані автомобілі спричиняють забруднення ґрунту свинцем, іржею, відпрацьованими мастилами. В Україні лише 5% автовласників віддають свої автівки на утилізацію. Протягом 2020 року утилізовано лише 13 тисяч авто. Решта забруднює довкілля на звалищах», – сказав Мальований.

За словами посадовця, відсутність розгалуженої мережі центрів для здачі та знешкодження старих авто, необхідність доплачувати за знищення машини не стимулюють водіїв утилізувати вживані авто згідно з вимогами законодавства. Відповідно, такий бізнес і не є високоприбутковим.

При цьому голова ДЕІ підкреслив, що для розв’язання проблеми не потрібно вигадувати нові рішення, оскільки Європейський Союз давно застосовує апробовані механізми для стимулювання утилізації відпрацьованих авто. Серед них: доплати автовласникам при купівлі нового авто після належної утилізації старого; стягнення утилізаційного збору після закінчення експлуатації автівки; високі штрафи для тих, хто порушує норми утилізації авто; розширена відповідальність виробника автомобілів, який має попіклуватися про подальше знешкодження відпрацьованого товару.

Нагадаємо, у першому кварталі 2021 року в Україну з Європи ввезли 193 536 вживаних автомобілів, середній вік яких становить 9–11 років.

автомобильавтомобільДЕІДЭИутилизацияутилізація

Поширити:

Вам може сподобатись